^Повратак
  
  
  
Get Adobe Flash player

Светосавска повеља 2021/22. године

И ове школске године имамо носиоца Светосавске повеље, која је својим радом и трудом заслужила ово признање. У наставку прочитајте о коме се ради.

Марија Дешић је ученица одељења 8/2 наше школе и председница је Ђачког парламента. Она је лепо васпитано и културно дете које од првог разреда воли школу и радо у њу иде, те није изненађење што је увек имала и све петице. Веома је одговорна, вредна и истрајна, а своје обавезе се труди да извршава до перфекције. Увек даје све од себе да стигне до највишег могућег резултата. Креативна је, комуникативна и интелигентна, а истовремено је и савршен спој талента, воље и рада.

Интересовања су јој разноврсна, необична и наизглед неспојива. Неспојиво је наша Марија, ипак, спојила.

За ових осам година учествовала је на многим такмичењима и подједнако је била успешна у потпуно различитим областима.

Први већи успех је постигла у области уметности освојивши друго место на ликовном конкурсу ,,Мали Пјер“- за карикатуру у четвртом разреду.

Већ следеће године, као ученица петог разреда, постигла је следеће резултате:

2. место на општинском такмичењу из српског језика

2. место на окружном такмичењу – информатика и рачунарство (ИНФОС)

1. место на републичком такмичењу - информатика и рачунарство (ИНФОС)

Исте године Марија је добила и диплому Руског дома за рецитовање на руском језику и присуствовала свечаној додели у Руском дому у Београду.

У шестом разреду освојила је:

1. место на окружном такмичењу – ИНФОС и

1. место на такмичењу из програмирања.

Нажалост, почела је пандемија и попут многих својих вршњака те године више није учествовала на такмичењима.

И поред необичних околности које су биле тешке за све, у седмом разреду Марија је освојила прво место и на општинском, републичком и на међународном такмичењу – ИНФОС. Коаутор је филма који је у школи рађен за Светог Саву, а често је и сарадник школског тима за маркетинг и информисање.

Током лета, учествовала је у Летњем читалачком маратону који је организовала издавачка кућа Клетт и почетком ове школске године добила је обавештење да је њен литерарни рад освојио прво место међу више од 2000 пристиглих радова, тако да јој је осми разред почео на најбољи могући начин. У ишчекивању наставка такмичења на којима опет јуриша на највиша места у републици, Марија је добила и похвалу Покрајинског секретаријата за образовање за постигнуте резултате у области информатике.

У слободно време воли да чита и како сама каже тренутно јој је писање главни хоби. Пише и роман за који се нада да ће једног дана и објавити. Интересују је многе ствари и волела би да једног дана буде истраживачки новинар. Воли да црта и илустровала је многе ликове из књига које је прочитала. Ипак, каже да то ради за своју душу.

Истиче да јој је у школи најлепше дружење и често помаже друговима када је то потребно. Одмерена је и пристојна, али не воли неправду.

Поносна је на своје успехе, али се њима никад не хвали, јер све што ради, ради из љубави, а кад радите нешто што волите онда је успех загарантован.

Велики је идеалиста и верује да ће једног дана мењати свет у којем живимо.

Ове године, нажалост, Светосавска повеља је додељена свечано, али без присуства већег броја људи. Изостао је заслужени аплауз препуне свечане сале у нашој школи и велике сале у Културном центру. То ни у ком случају не умањује значај овог признања. Напротив, сва деца која су успела да и у оваквим околностима пронађу мотив и вољу за учењем, која су радила на себи и из себе извлачила оно најбоље, свако од њих је победник и добитник и прави носилац духа Светосавља!

Марија, твоја школа се поноси тобом и једва чека будућност коју ћеш креирати ти и теби слични!

Одељењски старешина

Љиљана Бакић

viber slika 2022-01-29 18-58-40-396viber slika 2022-01-27 19-08-32-797школа 1школа 2viber slika 2022-01-29 19-53-27-198

Copyright © 2013. ОШ Душан Јерковић Рума Rights Reserved.