^Повратак
  
  
  
Get Adobe Flash player

Света Србија

Већ дуги низ година ученици четвртог разреда учествују у пројекту израде икона наших великих светитеља, те је тако било и ове. Након завршетка израде иконе Светог краља Владислава ученици одељења 4/3 су у пратњи своје учитељице Наде Турчиновић и вероучитеља Косте Стјепановића присуствовали освештавању иконе у Цркви Сабора Срба Светитеља у Руми.
Након тога, у петак, 13. маја по благослову Његове Светости Патријарха српског Г. Г. Порфирија, у крипти Храма Светог Саве на Врачару, одржана је представа и изложба икона ученика основних школа. Изузетно смо поносни што је идеја о развијању пројекта Света Србија потекла управо од наше тада учитељице, а сада директорке школе Наташе Станић. Овог пута прочитајте одломак из њеног говора, одржаног у храму Светог Саве, јер ћете на основу њега схватити колико је за ових осам година овај пројекат ,»порастао» и постао значајан.
„Изузетна нам је част да у Храму Светог Саве, у најлепшој кући нашег најлепшег детета, представимо пројекат Света Србија. И, заиста, благодат Божија је учинила, да моју скромну идеју о изради иконе ( мозаичког типа ), са својим ученицима, у ОШ ,, Душан Јерковић ", у Руми, 2014. године, преведе у пројекат који се шири Србијом, смело истичемо Светом Србијом. На првој икони изображен је лик Светог краља Стефана Дечанског ( што је уједно и слава града Руме ). Учитељице и наставници свесрдно прихватају идеју током следећих година, тако да данас двадесетак ових дивних икона дају ,, тон боју " нашој школи. Као што се ,, реч Божија не да свезати " , спонтано, уз залагање и труд нашег вероучитеља Косте Стјепановића, вештина израде ових икона ширила се изван граница наше школе, изван граница нашег града, јер ни апостоли нису имали границе. Учешће су узели и ученици других румских школа, поклоњене су иконе светитеља установама чији су заштитници : библиотека, полицијска станица, музеј, општина. Овом благодатном току придружују се, затим, и друге општине, од Сремских Карловаца до Лесковца. 34 школе учествују до сада у пројекту. 81 икона је урађена до сада. Посебно истичемо и поклон икону Свете Тројице уручену МУП Републике Србије, уручене у Палати Републике Србије.“
 
 ikona 9ikona 3ikona 4ikona 5
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 ikona 6ikona 1
 
Copyright © 2013. ОШ Душан Јерковић Рума Rights Reserved.