^Повратак
  
  
  
Get Adobe Flash player

Нови рачунари у кабинетима за Технику и технологију

Пред сам почетак ове школске године писали смо о донацији коју смо добили од Министарства просвете у виду нових рачунара. С обзиром да је Општина Рума нашој школи већ донирала нове рачунаре којима је опремљен кабинет информатике, ову донацију искористили смо да опремимо оба кабинета за Технику и технологију. На тај начин ученици ће имати прилику да сва знања стечена из ове области примене и у пракси, што је свакако и најважнији циљ сваког учења.

Посебно смо поносни што су у прикључивању и оспособљавању рачунара за рад учествовали ученици одељења 8/1 и тиме показали да итекако владају вештинама неопходним за 21. век.

viber slika 2022-09-29 11-09-25-217

 

Подршка реализацији здравственопромотивних активности поводом спровођења вакцинације деце против хуманог папилома вируса током 2022/2023. године у основним и средњим школама

У прилогу достављамо допис Института за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут" који садржи кључне информације о планираним активностима у спровођењу вакцинације деце против хуманог папилома вируса током 2022/2023. године у основним и средњим школама.

 

Светска здравствена организација усвојила је 2020. године Глобалну стратегију за елиминацију карцинома грлића материце као јавноздравственог изазова, у којој је изнела нове препоруке за све три области кључне за смањење и елиминацију овог обољења: 1. Примарну превенцију – ефикасном ХПВ вакцином, 2. Скрининг грлића материце – високо поузданим тестовима и 3. Лечење и палијативну здравствену заштиту за инвазивне облике карцинома. Kарцином грлића материце је водећи узрок смртности у популацији жена. Процена је да је само у 2020. години на глобалном нивоу, код 604.000 жена дијагностификован рак грлића материце, док је 342.000 жена летално завршило услед ове болести. Ово је најчешће дијагностификован рак у 23 земље и водећи је узрок смрти од рака у 36 земаља света.

 

С обзиром да се Србија и даље налази у групи земаља са високим стопама оболевања и умирањаод рака грлића материце у Европи, започета је вакцинација девојчица и дечака узраста од 9 до 19 година препорученом ХПВ вакцином у домовима здравља о трошку државе.

 

Истовремено је покренута јавноздравствена кампања Заједно против рака грлића материце – ХПВ НЕ” уз подршку Министарства здравља, Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”, у оквиру које је планирана реализација здравственопромотивних активности, пре свега едукације родитеља и старатеља о значају, ефикасности и безбедности ХПВ вакцине у основним и средњим школама.

 

Предвиђено је да се онлајн и штампани материјал (на линку https://we.tl/t-a7ZBefoe8v ) достави родитељима ученика основних и средњих школа који може да се постави на сајт школе и дистрибуира родитељима путем вајбер група, на састанцима разредног старешине и сл.

 

Уколико родитељи на радионицама које буду организоване од стране надлежних домова здравља и других здравствених установа искажу заинтересованост да вакцинишу своје дете, надлежни ће њихове контакт податке доставити надлежној Служби за здравствену заштиту деце у дому здравља.

 

Срдачно,

 

Министарство просвете, науке и технолошког развоја

Чувам те, чувај ме

Поштовани родитељи и драги ђаци,

Оног дана када деца први пут прођу кроз улазна врата школе једна од најважнијих ставки нам је њихова безбедност и сигурност. Школе су места где деца деца треба да се осете пријатно и сигурно. Кад се таква клима створи учење и дружење иде лако. У наставку ћете наћи линкове ка обукама за родитеље и ученике које вам могу помоћи да препознате евентуални проблем на самом почетку. Запослени у школи су и сами имали обуке, тако да заједничким трудом и радом можемо увек одреаговати на време, јер је боље спречити него лечити.

Онлајн обука за ученике https://cuvamte.gov.rs/sr/obuke/onlajn-obuka-za-ucenike/

Онлајн обука за родитеље https://cuvamte.gov.rs/sr/obuke/onlajn-obuke-za-roditelje/

Свечани пријем првака

Данас смо свечано уписали нове мале Душановце. Свечана сала наше школе орила се од песме, смеха и игре. Ђаке прваке поздравила је најпре директорица Наташа Станић и уз њену помоћ положили су Заклетву Душановаца. Затим су им старији другари уз приредбу објаснили да школа није баук и да ће у њој научити много нових ствари, али да је најлепше то што ће стећи пуно другара и пријатеља за цео живот.

Добро нам дошли драги прваци и нека вам школовање у ОШ „Душан Јерковић“ буде успешно и срећно!!!

prvaci 11prvaci 1prvaci 2prvaci 10

Безбедни у саобраћају

Полако се приближио почетак школе. Молимо све учеснике у саобраћају да буду пажљиви и посебно обрате пажњу на најмлађе. Као и сваког првог септембра очекују се веће гужве и мало више пажње није на одмет. У прилогу прочитајте допис Агнеције за безбедност у саобраћају.

саобраћај

Бесплатни уџбеници

Данас су у нашу школу стигли уџбеници које већ неколико година ученици добијају бесплатно од Општине Рума. Да све протиче како је замишљено пропратила је и председница општине Александра Ћирић која је посетила школу непосредну по испоруци уџбеника. Више о томе можете прочитати кликом на следећи линк.

viber slika 2022-08-30 17-18-15-088skupiviber slika 2022-08-30 17-18-15-274

Реч, две пре поласка у школу

У четвртак 1. септембра 2022. године почиње нова школска година. У наставку текста пронаћи ћете одговоре на најчешће постављана питања.

1.Мере превенције

У циљу превенције ширења ковида у школама, потребно је да се запослени и ученици придржавају свих већ познатих хигијенских мера. Учионице ће се редовно проветравати, а уколико ученик испољи знаке инфекције у школи, родитељи ће бити обавештени како би дошли по истог. Препорука је да имунокомпромитовани ученици носе маске зарад своје сигурности.

2. Уџбеници

Као и претходних година Општина Рума обезбедила је бесплатне уџбенике за све ученике основних школа. Ученици ће уџбенике добити по већ утврђеном распореду.

3. Смене

Прве недеље ученици V-VIII разреда крећу у прву смену. Часови почињу у 8 сати.

Ученици I-IV разреда крећу у другу смену и часови почињу у 13 часова и 30 минута.

Већ наредне недеље почиње промена смена.

Свим ученицима желимо срећан повратак у клупе!!!

Донација МПНТР

Ових дана смо од Министарства просвете добили 20 нових рачунара који ће нашим ученицима помоћи да буду још бољи у сфери информатике и рачунарства. Спремамо се полако за нову школску годину.

viber slika 2022-08-26 13-31-48-577

Наша лична карта

Школе су изузетно важне установе и тога сви треба да будемо свесни. Ипак, свака школа живи и ради због својих ученика. У нашој, Душановој школи, изузетно смо поносни на сваког свог ученика, јер је баш свако од ове деце посебан и важан. Годинама уназад школа се труди да оне најуспешније награди на ваљан начин. Ове године, директорка, Наташа Станић, спровела је у дело своју идеју да награди баш сваког ученика или ученицу који су постигли успех било у сфери науке, спорта или уметности. Данас, 16. јуна 2022. године наша свечана сала била је препуна успешних младих људи који су представљали своју школу и учинили да се њено име далеко чује. Речима се никад неће моћи довољно описати колики смо понос осетили видевши колико награђених ђака има. Драга децо, скидамо вам капу и желимо да наставите да нижете успехе као и до сада.

Слике са овог свечаног пријема најбољих можете видети кликом на следећи линк.

Ученик генерације

Бити Ђак генерације највеће румске школе, веома је ласкава титула. Ипак, управо због тога веома је тежак задатак успети бити први међу најбољима. Ђак генерације је према дефиницији ученик или ученица који од првог дана основне школе показује да је не само одличан него изванредан. Није то лако и захтева пуно труда и рада. Срећом смо ове године имали ту једну, праву девојчицу која је по свим својим квалитетима и по свом марљивом раду успела да се издвоји и понесе ово значајно признање. У овом тексту представићемо вам Тамару Ерцеговац, нашег Ђака генерације.
Ако кренемо од успеха, Тамара је дете које је од првог до осмог разреда имало све петице у књижици, а ако причамо о њеном карактеру можемо набрајати њене врлине јако дуго. Оне због којих је воле сви који је познају су храброст, правдољубивост, радозналост, духовитост и жеља да помогне сваком чак и онда кад је то може довести у „невољу“. Наставници је описују као паметну, одговорну и културну девојчицу, а за другаре је неко ко ће им увек помоћи да и сами схвате оне „тешке“ и „ захтевне“ лекције.
Током целог школовања трудила се да проникне до дна сваког проблема на који је наишла и та упорност донела јој је прегршт награда и признања. Учествовала је и освајала награде из српског језика, математике, физике, информатике, технике и технологије, физичког васпитања, веронауке и шаха. Ове године се опробала и као сценариста и режисер снимивши дечији филм на тему „Толеранција пре свега“. Од пристиглих 26 филмова њен је награђен Другом републичком наградом у категорији за најбољи филм. Ових дана поделићемо га са вама, јер је прави пример доброг схватања реалности, али и решења како свет учинити бољим местом за живот. Поред Вукове дипломе и Повеље Ђака генерације, заслужила је и седам посебних диплома.
Кад ово прочитате и сами можете да схватите колико су широка њена интересовања. Такође је члан Ђачког парламента и својим предлозима доприносила је квалитету рада ове ученичке организације.
Када порасте желела би да постане адвокат, јер жели да исправља неправде и помаже људима у невољи. Верујемо да ће успети у свему што започне и желимо јој да истраје на том тешком путу и да заувек остане правична и упорна, јер такви људи мењају свет на боље.
Наташа Станић, директорка наше школе, се као и сваке године потрудила да на адекватан начин награди Ђака генерације, те је Тамара на поклон добила лап топ који ће јој надамо се помоћи у даљем школовању.
ђг1ђг2
Copyright © 2013. ОШ Душан Јерковић Рума Rights Reserved.