^Повратак
  
  
  
Get Adobe Flash player

Шта треба да знаш о пубертету?

У понедељак 15. 5. 2023. године у школи је спроведен програм "Always 2022/2023" или ,,Шта треба да знаш о пубертету". Намењен је девојчицама узраста 11 и 12 година и сврха програма је едукација девојчица о психофизичким променама које настају током пубертета. Овом приликом су предавача, Тању Савић, могле да питају о свему што их занима како би решиле евентуалне дилеме које имају. Програм за сврху има и образовање девојчица о важности хигијене жена.
Надамо се да је нашим ученицама ово предавање било корисно, јер сви знамо колико пубертет може бити стресан и збуњујућ.

олвејс 1олвејс 3олвејс 5

Безбедност деце у школама

Сви смо остали затечени трагичним догађајем који се десио у београдској школи почетком маја. Отворило се пуно питања и важно је на свако одговорити пажљиво и систематично. Кликом на линк погледајте и пажљиво послушајте каква је ситуација у Срему. Сваки проблем је решив ако се на време препозна и најважније да сви заједно научимо да слушамо и сарађујемо.

https://youtu.be/GEGMfoxgkZM

За чистије и зеленије школе Војводине- Волим природу, волим Србију

Писали смо већ о пројекту ,,За чистије и зеленије школе Војводине" који се спроводи у нашој школи. Веома нам је важно да ученици у нашој школи, поред знања која стичу на редовним часовима, у својој школи развију и свест о важности чувања природе, јер без здраве околине ни ми не можемо бити здрави. Овог пута издвајамо за вас активности које смо спровели у току тематске недеље под називом "Волим природу- волим Србију", а све у оквиру овог великог и значајног пројекта. Тематска недеља трајала је 22. 4. - 27. 4. 2023. године и посебно смо поносни што су у њој на различите начине учествовали сви ученици и бројни наставници наше школе. Као најзанимљивије активности можемо издвојити: учешће на Фрушкогорском маратону, изложбу ликовних радова, уређење зборнице. За млађе ученике посебно интересантна је била израда тематског стрипа, а старији су се сјајно снашли на радионици ШББКББ ( шта би било кад би било ) где су заменили своје наставнике на месту предавача.

пројекат колаж

БЕСПЛАТНИ УЏБЕНИЦИ ОД МИНИСТАРСТВА ПРОСВЕТЕ

Министарство просвете планира да, у складу са Одлуком Владе Републике Србије, и ове године обезбеди бесплатне уџбенике и друга наставна средства из уџбеничких комплета које су школе изабрале да користе у настави  у школској 2023/2024. години за ученике основних школа.  
Ови уџбеници намењени су:
- ученицима из социјално/материјално угрожених породица (примаоци новчане социјалне помоћи);
- ученицима који основно-школско образовање и васпитање стичу по индивидуалном образовном     плану, укључујући и ИОП 3;
- ученицима са сметњама у развоју и инвалидитетом, који се образују по индивидуалном образовном плану, а потребни су им прилагођени уџбеници, као и

-ученици који образовно-васпитни рад не остварују по индивидуалном образовном плану, а којима је потребно прилагођавање (увећан фонт, Брајево писмо, електронски формат);
- ученицима осовних школа који су у породици треће или свако наредно рођено дете у систему образовања и васпитања;
- ученицима првог и другог разреда основне школе који су глуви, а којима су потребни прилагођени уџбеници у електронском формату, са видео садржајима на српском знаковном језику.
Школи се као доказ о испуњености услова доставља следећа документација:
- за ученике социјално/материјално угрожених породица - примаоце новчане социјалне помоћи, решење(копија) којом се утврђује право на остваривање социјалне/новчане помоћи;
- за ученике који су у породици треће или свако наредно рођено дете које је у систему школовања (средња школа, факултет), потврду образовно-васпитне установе о својству ученика, односно студента. Потврду образовно-васпитне установе о својству ученика прилаже се за свако дете;
- за ученике који су у породици треће или свако наредно рођено дете и налазе се у основној школи, школа не издаје потврду, јер школа поседује податке о наведеним ученицима.
За ученике који основношколско образовање и васпитање стичу по индивидуалном образовном плану (ИОП1, ИОП2 и ИОП3), није потребна посебна документација, јер школа поседује податке о наведеним ученицима.

 


РОК за пријаву и достављање документације је 4. 4. 2023. год.

Међуокружно такмичење у спортској гимнастици

На Међуокружном школском такмичењу у спортској гимнастици. Наша ученица Сара Зинаић (8/1) освојила је друго место и пласирала се на Републички ниво.
Честитамо Сари, која нас је већ навикла да се са такмичења враћа са највишим одличјима, као и наставници Љиљани Орловић која ју је спремала за ово такмичење!
sara

Форум-театар вршњачко насиље

Данас, 26. 3. 2023. године, су наши ученици у оквиру Арт Трема Фест-а учествовали у форум -театру у просторијама Градске библиотеке „Атанасије Стојковић“. За све нас који нисмо упознати са овим појмом реч је о позиришној форми која тематизује решавање конфликтних ситуација. Представа настаје из низа радионица и интерактивног је типа што значи да се у њу укључује и публика. Након што се изведе, следи дискусија где публика бира у који лик ће се уживети и даје своју верзију решења дате сцене. Тема ових радионица била је вршњачко насиље, а представу су извели ученици одељења 6-3 уз помоћ наставнице Вишеславе Налчић и Тање Ђурић Јосић са Академије уметности у Новом Саду.

У публици су били родитељи ученика, полазници Градског позоришта и ученици одељења 5-1. Сигурни смо да је за све њих ово било не само лепо него и поучно искуство.

форум театар

Крв живот значи

Поносни смо што већ годинама имамо јако добру сарадњу са Црвеним крстом Руме. Почетком марта позвани смо да учествујемо на конкурсу ,,Крв живот значи" и радо смо се одазвали. Ученици су могли да учествују у ликовном или литерарном конкурсу, направе плакат, осмисле текст СМС поруке или направе видео на ову тему у зависности од узраста.
Радови су прикупљени и биће предати ових дана, а онда чекамо резултате. Позивамо вас све да се уколико сте у могућности одазовете на акције добровољног давања крви, јер ,,Крв Живот значи".
3-kzz-poziv-2022-za-dm-01-02

Посета нутриционисте

Данас је, у оквиру eTwinning пројекта ,,Кратка историја зачина", нутрициониста Немања Костадиновић одржао један мало другачији час. Предавање је било занимљиво, стекли смо доста нових сазнања и добили неке драгоцене савете. На низ питања која су деца постављала господин Немања је давао интересантне одговоре. Наши ђаци сазнали су чиме могу заменити чипс, смоки, грисине и остале укусне, али не тако здраве грицкалице.
Захваљујемо се Немањи што се одазвао на упућен позив и надамо се да је ово почетак једне нове и континуиране сарадње.
nutricionista

Окружно такмичење у шаху 2023. године

Данас 19. 3. 2023. године одржано је Окружно такмичење у шаху. У појединачној категорији на Републичко такмичење пласирали су се:
Алекса Остојић (4/1) - 2. место и
Милица Дешић (8/3) - 2. место.
Осим њих и екипа Душанове школе освојила је 2. место и пласирала се на републички ниво. Екипу су чинили:
Павле Грандић, Ерик Хансангју, Алекса Костић, Милица Којић, Сара Кларић, Алекса Остојић, Лука Мирковић, Јован Голубовић, Милан Стојковић, Лена Ђурић, Милан Мијатовић, Милица Дешић и Лука Дупор.
Честитамо овој сјајној деци и њиховој менторки Љиљани Бакић која их је спремала за ово такмичење! Држимо вам песнице у Нишу!
Шах 5555шах6666шах 7777
Copyright © 2013. ОШ Душан Јерковић Рума Rights Reserved.