^Повратак
  
  
  
Get Adobe Flash player

О нама

 Историјат школе - наша школа некад

Прва школа у Руми била је гимназија, основана 1912.г, а 1924. добила је своју зграду у којој се и данас налази. ОШ "Душан Јерковић" налази се у згради гимназије, у Главној улици, број 69. Основана је 8. септембра 1950. г. општом реорганизацијом школа на територији града, као Осмолетка бр. 8. До 1950. у Руми су постојале Нижа мешовита гимназија и Потпуна мешовита гимназија. Осмолетке се оформљене мешањем одељења Ниже мешовите гимназије, млађих разреда Потпуне мешовите гимназије и дотадашњих четвороразредних основних школа. У првој школској 1950/51. г. наставу је похађало 747 ученика, а у једном разреду настава је извођена на мађарском језику. Osnovna skola Dusan jerkovicШто се тиче бројног стања ученика, највише ученика бележимо школске 1964/65, чак 1628, док број деце значајно опада од 2005/06, испод 900 ученика.

На почетку рада, настава је извођена у осам учионица и шеснаест одељења. Поред учионица, школа је имала зборницу, канцеларију за директора, док су учила и намештај били заједнички за обе школе. Први директор био је Мирко Зрнић. Од школске 1952/53. од ђачких прилога и из буџета саме школе формира се ученичка библиотека. Новчана средства су била недовољна, али су ученици и родитељи показали разумевање за увећање фонда књига. Међу првима са радом почиње драмска секција ( 1953/54 ).

На самом почетку рада школе истиче се важност индивидуалног рада са ученицима, посебно у нижим разредима, а уводи се и настава друштвеног и моралног васпитања. 70-их и 80-их година се на почетку школске године истичу главни васпитни задаци школе, од којих су најчешћи били везани за успостављање радних навика, развијање интелектуалних способности, васпитање међуљудских социјалистичких односа.

1953. г. школа узима име народног хероја Душана Јерковића, а дан његове погибије на Кадињачи ( 28. новембар ) прославља се као Дан школе. Од школске 2005/06. Дан школе се прославља у последњој недељи марта, када је Душан Јерковић добио свој први учитељски посао. Душан Јерковић је био учитељ, члан учитељског покрета `` Вук Караџић``, члан КП и комадант Ужичког одреда.

Организација васпитно-образовног рада од оснивања школе до данас мењала се. 1957/58. уведен је Правилник о оцењивању наставног особља с три оцене: задовољава, истиче се, нарочито се истиче. Касније је у Правилник унесена и оцена добар. Наставник који би три пута узастопно добио највишу оцену, прелазио би у виши платни разред. Радна недеља је била 42-часовна, са 22 часа норме. У млађим разредима час је трајао 40 минута, до 1991.г. ученици су мењали смене недељно и месечно, а од 1991. старији ђаци иду у преподневну, а млађи у поподневну смену.

Од школске 1973/74. успоставља се потодневна радна недеља, са ангажованим суботама, с циљем да се појача васпитни рад. До школске 1985/86. није било поправних испита, већ је организована продужена настава у две фазе, а од 1985/86. ученици са две негативне оцене полажу поправни испит. 1974/75. поново се активира Летопис школе, 1980/81. школа добија психолога, а десeтак година у нашој школи ради и зубна амбуланта ( oд 1983. до 1993).

1990/91. из школе се уклањају политичке слике, а стављају се слике Вука Караџића, Св. Саве и Доситеја Обрадовића. 1991/92. први пут је организована јавна прослава Св. Саве у хали Спортског центра, а у нашој школи први пут је Св. Сава прославњен 2000/01. уз присуство свештеника и кумова.. Исте године у школи почиње са радом Синдикат просветних радника Војводине. Ученици су учили енглески и руски језик, који је угашен 1992/93, а од 2004/05. уведен је француски језик као изборни предмет.Верска настава и грађанско васпитање се први пут уводе као изборни предмети од 2000/01. Један од тежих момената у животу школе је пожар који је избио 31. октобра 1973. када се запалио кров и изгорела тек преуређена свечана сала.

30891679Од значајнијих радова на уређењу школе издвојили бисмо радове на адаптацији, мењање електричних инсталација, водоводне мреже и канализације (1972 ), увођење централног грејања (1974/75 ). 1972. постављена је бетонска плоча од дворишне капије до улаза у зграду, а у задњем делу дворишта подигнута је ограда од опеке, а из Главне улице метална ограда. 2003/04. зграда је сређивана споља и изнутра, рађена је санација фасаде, замена столарије. Овај пројекат је реализован захваљујући донацији грађана САД-а. 2009/10. хобловани су и лакирани паркети у шест учионица, које су и окречене, као и кухиња, а започети су радови у ученичким тоалетима. Набављена су учила и школски намештај, једна потпуно нова учионица( клупе, столице, табла, ормар, катедра ), две табле, два ормара, у девет учионица замењене су плоче школских клупа, седалице и наслони столица. У зборници су замењени столови и столице. Купљена је опрема за кабинет биологије: шест ученичких микроскопа, два наставничка микроскопа, модели и препарати.

Наша школа данас

Културни живот школе је богат. Ученици учествују на такмичењима свих нивоа и раде у секцијама.Још 1963/64. покренут је часопис "Светлост из ђачке клупе"; 2005/06. излази први број школског листа "Сад или никад", а од 2000. на иницијативу Стручне службе школе, у циљу интеграције рада секција и већег ангажовања и укључивања ученика у живот школе покренут је Ученички клуб. Захваљујући раду ученичког клуба у јуну 2000.г. изашао је први број листа "Растилиште". Од 1998/99. у нашој школи одржава се сваке године традиционално такмичење соло певача "Никола Цвејић".

Ученици припремају пригодан програм и учествују у различитим манифестацијама: ``Сунчана јесен живота``( у Геронтолошком центру ), поводом Дечје недеље, Светосавска академија, Дан школе, музички фестивал`` Распевано пролеће``, ``Трема фест``,82824918 Фестивал дечјег стваралаштва у Бачкој Паланци, покрајинска смотра дечјег стваралаштва у Инђији ( Мајске игре ), Васкршње радости, литерарни и ликовни конкурси... Спортисти наше школе остварују изузетне резултате на такмичењима свих нивоа.

Школа остварује добру сарадњу са институцијама града: Културним центром, Завичајним музејом, Музичком школом, Црвеним крстом, Савезом извиђача, Центром за социјални рад, Домом здравља, Градском библиотеком... Од значајнијих посета нашој школи издвајамо посету министра просвете Јова Тодоровића, 29. августа 1996, самоиницијативну посету Љубивоја Ршумовића (2003/04 ), и посету словеначког глумачког удружења `` За бољи свет``, 26. фебруара 2007.

2011/12. школу похађа 853 ученика и 2 ученика у специјалном одељењу, а запослено је 75 радника. Настава се одвија у 23 учионице( у које убрајамо и учионицу за специјално одељење и кабинет за информатику ). У кабинету информатике је савремена кабинетска опрема, док је у осталим кабинетима у употреби класична, солидна кабинетска опрема. Часови физичког васпитања одржавају се у фискултурној сали, док за потребе спортских акривности имамо на располагању терен за одбојку, рукомет, кошарку и фудбал. Фискултурна сала је осредње опремљена, постоје справе и опрема за већину спортова док за поједине спортове недостаје опрема.

Наша школа је у школској 2010/2011. години проглашена за „НАЈШКОЛУ“ у Општини Рума. Од радова на уређењу школе планирано је санирање плафона, замена врата, опремање кабинета хемије, као и радови у санитарном чвору.

 

 

 

Copyright © 2013. ОШ Душан Јерковић Рума Rights Reserved.